gráptó - γραπτό

Az egyetlen, ami valóban segít, önmagunk megismerése és a szellemi és morális beállítódásnak ezáltal véghezvitt megváltoztatása.
(Carl Gustav Jung)

Ha a saját lényedet akarod megismerni, akkor nézz körül a világban minden irányba. Ha a világot valóban át akarod látni, pillants a saját lelked mélységeibe.
(Rudolf Steiner)

A gráptó egyike az öt szónak, amelyek görögül azt jelentik, hogy sors. A gráptó egy játék. Magányos- és társas önismereti játék… tulajdonképpen mint maga az élet…

A gráptó pontosabban több játék, attól függően, hogy hányan, hogyan, mikor, miért játszod, játsszátok. Egyszerre szórakoztató és komoly, mint minden igazi játék. A lényege, hogy szabad asszociációk által egy elsőre “kusza”, de a rászánt figyelmed mértékében egyre világosabb történethez, üzenethez juthatsz.

Foglalkoztat egy kérdés? Meg szeretnél érteni egy visszatérő mintát, szituációt? Elakadtál? Szeretnéd más fényben látni önmagad, vagy egy bizonyos helyzetet, kapcsolatot? Vagy “csak” simán minden érdekel, ami önismeret? Akkor a gráptó pont neked való!

A játék alapja a Biográfiai Munka eszköztára, ennek a spirituális önismereti útnak egyéni és csoportos tapasztalatai inspirálták, de bárki játszhatja: semmilyen előképzettséget nem igényel. A játék teret ad a fantáziának, a szabad akaratnak, a kreativitásnak, a kapcsolódásnak elsősorban önmagaddal, de az életed többi szereplőjével és eseményével, ahogyan az emlékeiddel, vágyaiddal, félelmeiddel is. Az, hogy milyen mélységig mész el, csakis rajtad múlik: a te döntésed, illetve, ha többen játsszátok, közös megállapodás kérdése is. Minél világosabban megfogalmazott kérdéssel, és minél nyitottabban játszol, annál több inspirációhoz juthatsz.

A gráptó útmutatójában pár lehetőséget olvashatsz arról, hogy egyedül, kettesben, vagy többedmagaddal hogyan használhatod, de te is szabadon továbbfejlesztheted.
Letölthető frissített játékszabályzat és kérdések: