gráptó - γραπτό

Az egyetlen, ami valóban segít, önmagunk megismerése és a szellemi és morális beállítódásnak ezáltal véghezvitt megváltoztatása.
(Carl Gustav Jung)

Ha a saját lényedet akarod megismerni, akkor nézz körül a világban minden irányba. Ha a világot valóban át akarod látni, pillants a saját lelked mélységeibe.
(Rudolf Steiner)

A gráptó egyike az öt szónak, amelyek görögül azt jelentik, hogy sors. A gráptó egy játék. Magányos- és társas önismereti játék… tulajdonképpen mint maga az élet…

A gráptó pontosabban több játék, attól függően, hogy hányan, hogyan, mikor, miért játszod, játsszátok. Egyszerre szórakoztató és komoly, mint minden igazi játék. A lényege, hogy szabad asszociációk által egy elsőre “kusza”, de a rászánt figyelmed mértékében egyre világosabb történethez, üzenethez juthatsz.

Foglalkoztat egy kérdés? Meg szeretnél érteni egy visszatérő mintát, szituációt? Elakadtál? Szeretnéd más fényben látni önmagad, vagy egy bizonyos helyzetet, kapcsolatot? Vagy “csak” simán minden érdekel, ami önismeret? Akkor a gráptó pont neked való!

A játék alapja a Biográfiai Munka eszköztára, ennek a spirituális önismereti útnak egyéni és csoportos tapasztalatai inspirálták, de bárki játszhatja: semmilyen előképzettséget nem igényel. A játék teret ad a fantáziának, a szabad akaratnak, a kreativitásnak, a kapcsolódásnak elsősorban önmagaddal, de az életed többi szereplőjével és eseményével, ahogyan az emlékeiddel, vágyaiddal, félelmeiddel is. Az, hogy milyen mélységig mész el, csakis rajtad múlik: a te döntésed, illetve, ha többen játsszátok, közös megállapodás kérdése is. Minél világosabban megfogalmazott kérdéssel, és minél nyitottabban játszol, annál több inspirációhoz juthatsz.

A gráptó útmutatójában pár lehetőséget olvashatsz arról, hogy egyedül, kettesben, vagy többedmagaddal hogyan használhatod, de te is szabadon továbbfejlesztheted, és a dedikált fórumon megoszthatod a javaslataidat, tapasztalataidat, kérdéseidet. A leírásban szereplő verziók:

folyondár egyedül vagy többen
mozaik egyedül vagy többen
sárga spirál
színes spirál

A dedikált FB csoportban, amit ezen a linken találsz további ötleteket, magyarázatokat olvashatsz. Szintén itt lesznek meghirdetve azok az alkalmak, amikor személyesen tudunk majd beszélgetni a játékról, annak hátteréről, és természetesen, játszhatunk is együtt. Az első “újdonság”, amiről a FB csoportban olvashatsz egy lehetőség arra, hogy a Gráptót használd fel a Karácsony és Vízkereszt közötti időszakban, amit sokan a 12 Szent Éjszaka néven ismernek. Ilyenkor érdemes minden nap egy kis időt arra szentelni, hogy visszatekintsünk az elmúlt évünkre. A Gráptóval azoknak szeretnék egy ötletet adni, akik még nem próbálták vagy esetleg nem sikerült benne maradniuk egy ilyen folyamatban.